rechtstreekse donatie!

Aardbevingsbestendig

Aardbevingsbestendig

 

Ondanks alle logistieke problemen in Nepal is de herbouw van de Shree Palchowk Secondary School in het Nepalese dorpje Kakani (in het Helambu-gebied) in volle gang! Dankzij de donaties aan de Stichting Topaspiraties is het mogelijk een aardbevingsbestendig gebouw neer te zetten: één bouwlaag prefab, met een metalen constructie. Het is een van de eerste scholen in Nepal, die op deze wijze wordt gebouwd. Geweldig dat dit mogelijk is dankzij alle donaties aan onze stichting, dank dank nogmaals!

De wederopbouw van het land gaat een stuk trager dan in eerste instantie gedacht; iedereen had verwacht dat er na de moesson met volle kracht herbouwd zou kunnen worden. Helaas is de werkelijkheid anders: door blokkades aan de zuidgrens met India, ligt de toevoer van medicijnen, gas, diesel etc. al circa twee maanden plat. Deze blokkades zijn veroorzaakt door de nieuwe grondwet die na zeven (!) jaar onderhandelen eindelijk afgelopen oktober werd aangenomen. Echter, deze grondwet is zeer slecht gevallen in het zuiden van het land: de etnische groep Madhesi wordt met deze grondwet achtergesteld t.o.v. andere etnische groepen. India voelt zich verwant met deze zuidelijke bevolkingsgroep en voilà; de reden van de blokkades. Bijzonder vervelend, want 70% van de Nepalese import komt uit India en de grensovergang bij Kodari is nog steeds niet heropend, na de gigantische schade door de aardbevingen. De situatie begint steeds nijpender te worden in Nepal: er is inmiddels zo’n beetje gebrek aan alles en er wordt gesproken over een humanitaire ramp die zich voltrekt over het land, met een schadepost die net zo groot is als die van de aardbeving zelf (miljarden dollars). Meer info via dit artikel van de BBC.

Vandaag is er echter een hoopvol bericht: de Nepalese regering lijkt in te zien dat het achterstellen van een bevolkingsgroep ongewenst is, en zij heeft aangegeven eea te willen herzien. Vandaag kwam India met de volgende reactie: In a statement on Monday, India welcomed the Nepal government’s decision to amend the constitution to ensure proportional representation of Madhesi people in all state organs and delineation of electoral constituencies on the basis of population.” Meer info via Nepali Times.

Katja Staartjes en Henk Wesselius zullen samen met Pieter Hemels, Roy Heiner en David Hemels, volgende week naar Nepal vertrekken. Zij bezoeken de school en wonen een ceremonie bij. Daarna wordt een korte trektocht gemaakt over de bergpas Gosainkund. Zij kunnen dan terplekke ervaren hoe het land ervoor staat.