Dank voor de giften!

Dank voor de donaties afgelopen jaar! De giften zijn in 2022 besteed aan hulp voor de school in Chharka Bhot, op 4350 meter in het ruige Dolpo. Zie hiervoor het eerdere bericht op deze website.
Afgelopen dagen is het saldo van de laatste donaties overgeboekt naar Nepal. Dit geld heeft als bestemming een piepkleine school in het meest afgelegen dorp van Dolpo: Kuwagaon (Ku gaun). Het ligt een lange dag lopen ten noorden van Bhijer en Seldang. Het was voor Katja Staartjes sinds 2011 een droom dit dorp te bezoeken. Tijdens de Great Himalaya Trail (van Phogaon naar Karang/Seldang) had ze het ver weg in de diepte zien liggen. Van alle kanten moet je meer dan 1000 meter afdalen om het dorp te bereiken, volkomen geïsoleerd van de buitenwereld op 3500 meter hoogte.

Meer over de bestemming van de gelden binnenkort via deze website.

0

Hulp school Chharka Bhot

Op 21 september j.l. bezochten we de school in Chharka Bhot (op 4350 meter hoogte) tijdens onze persoonlijke trektocht door Upper Dolpo. Er werd met smart op ons gewacht en gezamenlijk pakten we de pakketten uit die daar een tiental dagen eerder waren bezorgd na een dagenlange tocht per ezel over ruim 5000 meter hoogte. Hoe dankbaar was deze middag; het voelde als een Sinterklaas-festijn, met de opgewonden en enthousiaste kinderen.

De spullen waren allen bestemd ter ondersteuning; schoolartikelen (schriften, papier, stiften, pennen etc), sportattributen (voetballen, volleyballen, badmintonsets, netten, springtouwen etc). En verder ontving elk kind een geïsoleerde lunchbox. Deze goederen waren in Kathmandu aangeschaft dankzij donaties die de stichting afgelopen maanden ontving. Ook konden we helpen met een contante gelddonatie voor het nieuwe sanitaire gebouw, met douches en wc’s. Grote dank aan de donateurs, ook namens de school!

Behalve dat dit dorp internet ontbeert, is de grootste uitdaging de koude; de schoolklassen hebben geen verwarming. Wel krijgt de nieuwe schoolvleugel voor het eerst isolatie. De school is alleen geopend van half april tot eind oktober, daarna vriest het zo hard dat lesgeven onmogelijk is in deze niet verwarmde gebouwen. Veel van de families trekken in de winter ook weg.

Link naar eerder bericht over de school: https://stichtingtopaspiraties.nl/school-chharka-bhot-dolpo/

0

Do not turn your back

De eenwording van landen door middel van voetbal mag nooit ten koste gaan van mensenlevens. Met dit limited edition-shirt brengt Stichting PRO2 in samenwerking met Cruijff.com een eerbetoon aan de arbeiders die zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions in Qatar voor het WK 2022. Veelal arbeiders uit Nepal, het land dat wij ondersteunen met onze projecten.

Dit t-shirt is een speciaal herontwerp van het originele WK 1974 T-shirt waarin Johan Cruijff het Nederlands elftal leidde naar de finale tegen West-Duitsland. Op deze speciale editie staan ​​de zeven vlaggen van de landen waar de arbeiders vandaan komen. De boodschap “Don’t turn your back” is gedrukt op de 2 iconische strepen op beide mouwen. Om een krachtig statement te maken. De rugkant is zwart en toont nummer 14. Het betreft een limited edition; er zijn 6500 t-shirts gemaakt, het geschatte aantal overleden migranten tijdens de bouw.

Het shirt kun je kopen via Cruijff.com
Alle winst wordt gedoneerd aan Stichting PRO2, gericht op het helpen van de families van de werknemers in Nepal.
Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door Brandworks. Tevens copyright bovenstaande foto.

0

School Chharka Bhot (Dolpo)

Inmiddels is besloten dat het resterende donatiegeld in kas (€ 2500) besteed wordt aan de school in Chharka Bhot, gelegen op maar liefst 4350 meter hoogte in Upper Dolpo. Het is een van de hoogst en meest afgelegen scholen in Nepal. Op onze tocht van 2018 maakte ik bovenstaande foto; er werd op dat moment buiten les gegeven.

De school in Chharka staat te springen om ondersteuning op gebied van schoolmiddelen. En er is praktisch niets als het gaat om sport-attributen. Verder is er de behoefte aan geïsoleerde lunchboxen. De school telt 70 kinderen, die uit de wijde bergachtige omgeving naar school komen lopen. Zij lunchen terplekke met hun meegebrachte eten, veelal boekweit/ aardappelen/ rijst met linzen. Door de thermoboxen kan hun eten warm blijven en is het hygiënisch en makkelijk mee te nemen. Het is geweldig dat wij deze kinderen en de school kunnen helpen dankzij de donaties die we ontvingen. Grote dank aan de donateurs, waaronder de organisaties Academie voor organisatiecultuur en Summiteers, en een paar trouwe sponsors.

Chhiree Sherpa heeft de aankoop en het transport geregeld en vandaag zijn 10 pakketten à 40 kilo per bus vertrokken vanuit Kathmandu naar Pokhara. Het betreft 70 lunchboxen en ruime hoeveelheden schoolmiddelen als papier, schriften, pennen, kleurstiften, scharen, potloden, gummen etc. Verder gaat het om voetballen, volleyballen, tennisballen, netten, badminton-sets, tafeltennis-sets en springtouwen. De vracht zal vanuit Pokhara doorgaan naar Jomsom en vervolgens per tractor over Biman Lojun La (4460 m) naar Santa. Vanaf daar gaat de tocht gedurende 3 à 4 dagen met ezels verder over de hoge pas Junben La (5550 m) naar Chharka Bhot. Binnenkort hopen we de school te bezoeken en e.e.a. met eigen ogen te aanschouwen.

N.B. Meer over het bijzondere gebied Upper Dolpo kun je lezen in het boek Lopen over de grens (pag 195-229), zie ook het kaartje op pagina 199.

0

Bedankt!

Deze foto ontvingen we onlangs van Devi Kumari Rai, de head teacher van de Himalaya Secondary school in Basa/Khastap (Solo-gebied) met een dankbericht aan de stichting en donateurs. Er wordt volop gebruik gemaakt van de sportattributen en de accordeon! Zie ook het laatste blog hierover.
Uiteraard zijn we dankbaar om dit bericht te ontvangen.

In de afgelopen maanden zijn er verschillende donaties ontvangen, wat het actuele saldo in kas op € 2500 brengt. Dit bedrag, inclusief wat nog binnenkomt, zal in de nazomer worden besteed aan een nieuw project in Dolpo dan wel de arme FarWest van Nepal. Wordt vervolgd.

0

Meer sport & muziek

Afgelopen twee jaar zijn de scholen in Nepal voor ca 65% van de tijd gesloten geweest wegens Covid; de lockdowns waren er heviger en langduriger dan in Nederland.

De eerste aandacht gaat dan niet uit naar Sport en Cultuur. Maar juist op dat gebied had de Himalaya Secondary School in Basa/Khastap (Solo), die we eerder ondersteunden met laptops, een beamer en beschermingsmiddelen tegen de pandemie, aanvullende wensen.

Het leek ons een goed idee op dit vlak een positieve impuls te geven. Tijdens ons afgelopen verblijf in Nepal is derhalve van het resterende donatie-geld in de stichtingskas (€ 500,-) het volgende gekocht: een accordeon en een fors aantal sportattributen om meer te kunnen volleyballen, voetballen en badminton & tafeltennis te spelen. Zoals altijd: grote dank aan de donateurs!

Toen de schenking terplekke werd aangeboden, waren alleen de leraren aanwezig. Helaas was de school opnieuw in lockdown, gezien de oprukkende O-variant. De verwachting is dat de scholen in Nepal begin februari weer open gaan. En juist dan is het van het grootste belang dat er weer volop gesport kan worden.

0

Hulpgoederen Humla terplekke

Eind juni arriveerde de medische hulpmaterialen te Simikot per vliegtuig – de enig mogelijke transportwijze naar het arme gebied Humla in het uiterste noordwesten van Nepal. De volgende goederen zijn gedoneerd ten behoeve van de dorpen Kharpunath, Namkha/Limi en Sarkegad:
– 6 zuurstof-concentrators (aangekocht via National Innovation Center);
– 230 kits voor de bevolking: mondkapjes, gezichtsmaskers, ontsmetting, zeep, handschoentjes, medicijnen;
– 10 medische kits voor de gezondheidsposten met inhoud als boven, met o.a. aanvullend: zuurstofsaturatiemeter, thermometer, PPE-set;
– rijst en noodles.

Bovenstaande ondersteuning is gecoördineerd vanuit vrijwilligers van de stichting READI (Rural Empowerment  & Development Initiative te Simikot) en de persoon van Mim Hamal (Kathmandu). Grote dank aan alle donateurs en betrokkenen!

0

Heftige start moesson 2021

De moesson is extreem begonnen in Nepal; er is grote schade door overstromingen in het gehele land. Zo ook in het bekende Annapurna-gebied en in het uiterste westen, het Darchula-gebied, met de belangrijke grensrivier Mahakali, die op het punt van overstromen staat. In het grensstadje Darchula begonnen we destijds, tijdens de zware moesson van 2010, onze Nepal Traverse. Door de overstromingen lukt het niet ons formele beginpunt van de traverse te bereiken: het noordwestelijke drielandenpunt. In de herkansing in het voorjaar van 2011 lukte dat uiteindelijk wel.

Op het moment is in Nepal Helambu het zwaarst getroffen, het gebied pal ten noordoosten van Kathmandu.  Er zijn is een tiental mensen omgekomen, vele huizen zijn meegesleurd door het kolkende rivierwater van de Indrawati Nadi, gevoed door de sneeuw- en regenval in het noordelijker Langtang gebied. Behalve dat velen hun huis en haard zijn kwijtgeraakt, is ook een groot aantal landbouwgrondjes pal langs de weggeslagen. Een groot drama en dat in deze corona-tijd. Helambu was destijds trouwens ook een van de zwaarst getroffen regio’s bij de aardbeving van april 2015.

Het geld dat de stichting nog aan giften in kas had, is op 19 juni overgeboekt naar Nepal, voor noodhulp aan Helambu: dekens, eten en dergelijke. De goederen komen terecht bij de bevolking in de buurt van Melamchi /Kakani, waar we als stichting reeds actief zijn voor de Shree Palchok School (zie eerdere blogs).
Dank aan de donateurs waardoor deze hulp gegeven kan worden!

Naschrift 8 juli: uiteindelijk is gekozen voor hulp in cash geld, aangezien hulpgoederen al direct door overheid en grote hulporganisaties zijn geschonken. We hebben als stichting nooit eerder gekozen voor deze vorm van hulp, maar in dit geval waren de ergst getroffenen hier het meest mee geholpen. Hier een filmpje met verslag.
Grote dank aan de donateurs en voor de coordinatie door Chhiree Sherpa, Jimi Tamang en Lakpa Lama.

0

Corona Hulp Humla

Er is afgelopen dagen totaal 5000 euro overgeboekt naar Nepal ten behoeve van Corona-hulp in Humla, een van de armste districten:
– 2000 euro voor hulpmiddelen voor personeel van medische posten in de omgeving. Plus ruim 200 kits voor patiënten in het gebied.
– 3000 euro voor zuurstof-concentrators voor de drie meest getroffen dorpen.
Simikot ligt op 2000 meter hoogte in het uiterst noordwesten van het Himalaya-land en is alleen te voet bereikbaar, dan wel via een klein vliegtuigje vanuit Nepalgunj. Dat geldt dus ook voor deze hulpgoederen, die vanuit Kathmandu via twee binnenlandse vluchten zullen worden vervoerd. Binnenkort een verslag van de verspreiding.

0

Nepal verder helpen

Als eerste: grote dank voor de donaties ten behoeve van Nepal van afgelopen tijd/weekeinde via Stichting Topaspiraties. Er is in de paar dagen nadat de advertentie van ftrprf in het FD verscheen, maar liefst € 1.810,- aan giften ontvangen. Wat een prachtige opbrengst! Dit geld zal besteed worden aan hulp in relatie tot de pandemie in een afgelegen gebied in Nepal. Binnenkort volgt een update.

Advertentie van 29 mei gemist? Hier de pagina-link op de website van ftrprf. Hopelijk zijn er ook extra giften ontvangen via de centrale campagne van giro 555 Samen in actie tegen corona.

Je kunt Nepal natuurlijk ook helpen door er straks naar toe te gaan. En we kunnen het Himalaya-land verder ondersteunen door Nepalese producten te kopen.
Zo zijn er twee aanbieders van eerlijke Nepalese thee en koffie, direct trade, van topkwaliteit:
– Nepalese koffie via 80 dayscoffee
– Nepalese thee via Bluegreens

0

HELP Nepal

Vandaag – 29 mei 2021 – staat bovenstaande foto in het Financieel Dagblad, als advertentie van ftrprf. Om hulp te vragen voor Nepal, nu het land het extra zwaar heeft gedurende de nieuwe Corona-golf met de Indiase mutant. Het zorgsysteem kan het niet aan; er zijn onvoldoende ziekenhuisbedden, onvoldoende hulpmiddelen en vooral onvoldoende zuurstof.
We kunnen de mensen helpen door te doneren via de vele kleinschalige Nederlandse en internationale initiatieven. Of centraal via giro 555 – Samen in actie tegen corona – waarmee we ook andere kwetsbare landen helpen.

Hier de link naar de advertentie in het FD en de webpagina van ftrprf.

Onze stichting zal het geld dat deze periode wordt ontvangen door schenkingen, besteden aan hulp in de strijd tegen de pandemie: medische hulpmiddelen voor afgelegen gebieden en zuurstof-apparatuur: elke euro die binnenkomt, gaat voor 100% naar Nepal.

N.B. De foto van het Nepalese jongetje is genomen in december 2015 in Kakani (Helambu) door Pieter Hemels (directeur ftrprf), toen wij daar gezamenlijk waren om de Shree Palchok School te heropenen, na de aardbevingen van april 2015. Hier de link naar de blogpost van de heropening.

0

Covid-situatie Nepal

De actuele Corona-situatie in Nepal is alarmerend; het reproductiegetal ligt boven de 2 en is daarmee het hoogste ter wereld. De zorg is overbelast en het land kan het niet aan. Er is een nijpend tekort aan alles. De grootste nood betreft nu bedden, zuurstofflessen en beademingsapparatuur. Hier de link naar een artikel van NOS (14 mei 2021) en van de Guardian (11 mei).

Hulp is op alle fronten keihard nodig. Giro 555 is afgelopen week een actie gestart voor steun aan kwetsbare landen waaronder Nepal.
Een actie die direct zoden aan de dijk zet: oxygen-concentrators. Apparaten die terplekke zuurstof concentreren zodat dit toegediend kan worden aan patiënten. Diverse stichtingen in Nederland hebben de krachten gebundeld, waarbij eea. wordt gecoördineerd vanuit Karuna Foundation.

Stichting Topaspiraties heeft 1000 euro overgeboekt ter ondersteuning (grote dank aan donateurs!). Alle verdere hulp is welkom! Je kunt geld rechtstreeks overboeken naar Karuna Nederland op rekening NL55 RABO 0340 1608 96 ovv. noodhulp oxygen concentrators.
Ook wij gaan uiteraard door met hulp bieden, tijdens én na corona. Donaties daarvoor kunnen naar Stichting Topaspiraties op rekening NL38 INGB 0009 3584 78.

N.B. Bovenstaande foto komt van internet, bron is (mij) onbekend.
Wil je meer lezen over de werking van medicinale zuurstof: hier een interessante link via NRC.

0

Beamer School Basa

Op 22 februari jl. is op de school in Basa (Solo-gebied) een beamer overhandigd, waarmee een nieuwe fase wordt ingeluid met digitaal lesgeven. Ook zijn er aanvullende medische hulpmiddelen geschonken ten behoeve van Corona.
Deze hulp is grotendeels mogelijk gemaakt door de Lions Club Roosendaal. Grote dank, namens de docenten, leerlingen en ouders uit het Solo-gebied, ten zuiden van de Mount Everest!

0

Mijlpaal van een ton

Grootse mijlpaal voor Stichting Topaspiraties: we zijn door de ton gegaan! Dat wil zeggen, sinds de aardbeving van 25 april 2015, hebben we tot en met 3 februari 2021 een totaal bedrag aan donaties mogen ontvangen van maar liefst € 100.031!

Vorige week gaf ik een lezing voor een organisatie waarbij de aardbeving, de situatie in Nepal en ons welzijnswerk in het Himalaya-land aan de orde kwamen. Daaropvolgend ontving de stichting vier donaties, waardoor we de grens van de ton passeerden. En dat gebeurde, om precies te zijn, met een donatie van Hugo de Vries. Hij ontving inmiddels als dank het boek Lopen over de grens – Great Himalaya Trail door Nepal.

We blijven met onze stichting kleinschalige initiatieven ontplooien om Nepal verder te helpen. De focus is op het moment verlegd van wederopbouwhulp naar hulp in deze uitdagende Corona-periode. Op het moment betreft het ondersteuning van de school in Basa, in het zuidelijke Everest-gebied. Binnenkort een update van de besteding van de laatste gelden.

Dank aan alle donateurs van de afgelopen jaren, waardoor deze prachtige mijlpaal bereikt kon worden!

0

Hackathon of Hope

De HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari jl. een 36-uurs Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten Agri-foodbusiness ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80 agrofood-professionals en studenten uit 40 landen over de hele wereld. De studenten interviewden de professionals over hun persoonlijke leven, business en carrière. Natuurlijk ging het ook over de impact van corona hierop. Tevens praatten ze over mogelijkheden voor stages, minors, evenals carrièremogelijkheden.

Een van de organisatoren en docenten, Peter van Gastel, benaderde oud-studiegenoot LU Wageningen Katja Staartjes… Of het mogelijk was een verhaal te doen voor de studenten en in gesprek te gaan. En wellicht donaties te kunnen doen voor een van onze projecten. En zo geschiedde: de studenten spraken met onze coordinator Chhiree Sherpa in de middag van 7 januari. En zelf was ik die avond om 23 uur online in gesprek met de studenten. Prachtig event! Meer info hierover via de website van de HAS.

De hackathon of hope leverde totaal € 167 aan giften op. Dit komt ten goede aan de Basa School in het Solo-gebied in Nepal.
Het bedrag wordt gevoegd bij de donaties van eind 2020, waaronder het prachtige bedrag van € 500 dat we ontvingen via de Lions Club Roosendaal. Wordt vervolgd qua besteding.

Grote dank aan de Lions, de HAS en de individuele donateurs!

0

Medische hulpmiddelen

De afgelopen weken was er een stricte Covid-lockdown in Kathmandu, waardoor het pas nu is gelukt de donaties van de afgelopen tijd te gelden te maken en daadwerkelijk op de plek van bestemming te laten komen.

Op 24 november 2020 heeft Chhiree Sherpa in het Ziekenhuis in Kathmandu de volgende medische hulpmiddelen aangeboden: 1000 stuks gezichtsmaskers en 4000 chirurgische handschoentjes. En verder: 1500 gezichtsmaskers en 150 mondkapjes voor zo’n 150 nierdialyse-patiënten. Dit helpt om in deze uitdagende Covid-periode de mensen zo verantwoord mogelijk te opereren en een nierdialyse te laten ondergaan.

0

Opbrengst Corona-Actie

Met de Corona-actie van juni/juli/augustus 2020 is in totaal € 2410,- aan donaties ontvangen. Met een aanvullende gulle gift in september van € 250,- staat het bedrag nu op € 2660,- voor de afgelopen maanden. Er was reeds 1850 euro overgeboekt naar Nepal begin augustus, het restant is afgelopen week overgemaakt. Een update over de besteding volgt.
Grote dank aan álle donateurs: rechstreeks en ieder die een boek ‘Lopen over de grens kocht!

0

Corona Hulp juli 2020

Met de lopende Corona-actie met het boek ‘Lopen over de grens’ hebben we via de verkopen, maar vooral via directe donaties aan de Stichting Topaspiraties t/m half juli een bedrag van 1850 euro mogen ontvangen. Het bedrag is volledig doorgeboekt naar Nepal en inmiddels besteed in het kader van Covid-19 hulp. Voor het grootste deel van het bedrag zijn beschermende middelen gekocht voor een opleidingsziekenhuis in Kathmandu en voor twee scholen in Helambu (Shree Palchok and Shree Bageswori). Ook is materiaal gedoneerd aan de medische post in Basa (Solo-gebied). Het betreft medische mondmaskers, mondkapjes, desinfecterende gel, infra-rood thermometers en handschoentjes. Daarnaast zijn opnieuw voedselpakketten verstrekt aan zo’n veertig noodlijdende gezinnen in de hoofdstad.

Grote dank voor de donaties! En aan Chhiree Sherpa die de aankopen, logistiek en schenking vanuit Kathmandu coördineerde.

De boek-actie met Lopen over de grens gaat overigens door t/m 31 augustus 2020. Door een boek te kopen doneer je 20 euro aan Nepal voor Corona-hulp. Zie www.lopenoverdegrens.nl

0

Voedselhulp Kathmandu

Dankzij de donaties van de afgelopen tijd konden er voedselpakketten worden uitgedeeld aan gezinnen in de hoofdstad Kathmandu. Een paar weken geleden betrof het rijst voor de armsten in de stad. Op 20 juni ging om pakketten van 25 kilo rijst, 2 kilo linzen en een liter zonnebloemolie. Kortom, de ingrediënten voor de nationale maaltijd dal bhat. Het kwam ten goede aan ruim zestig gezinnen uit de toeristensector: dragers, koks en trekking-gidsen. De sector is keihard getroffen en geen van de families heeft afgelopen maanden ook maar één rupee kunnen verdienen. De mensen in de stad zijn daarbij nog erger getroffen dan die op het platteland: weinig ruimte en geen mogelijkheden om eigen gewassen te verbouwen.

De situatie is schrijnend en verbetering is hard nodig. Een eerste stap is de lockdown die kortgeleden is opgeheven. En zoals het er nu naar uitziet gaat de luchthaven van Kathmandu begin augustus weer open. Toeristen zijn daarmee welkom, maar het is hoogst onzeker, hoeveel mensen daadwerkelijk zullen afreizen naar het Himalaya-land.

Hulp blijft dan ook nodig. Nu en straks. Elke euro helpt Nepal. Daarom doneert Katja Staartjes in de maanden juni/juli/augustus 2020 van elk bij haar besteld boek Lopen over de grens een bedrag van 20 euro aan Stichting Topaspiraties. Dit bedrag komt – zoals alle donaties via deze stichting – voor 100% terecht in Nepal.

De koper van het boek betaalt de normale winkelprijs van € 37,50 en je hebt geen verdere kosten. Door aankoop van een boek Lopen over de grens steun je Nepal dus met een bedrag van € 20,-

Voor wie het boek niet kent: het betreft het verslag in woord én beeld van de Great Himalaya Trail, de 2000 kilometer lange doorkruising te voet door Nepal, van west naar oost.
Via deze link vind je meer informatie en kun je bestellen.

0

Corona Hulp Nepal

Nepal heeft het uiterst moeilijk door Corona. Uiteraard, de hele wereld is aan het worstelen, maar in arme landen als Nepal komt deze crisis dubbelhard aan. Nepal heeft ruim twee maanden in een complete lockdown gezeten. Grote delen van de bevolking hebben geen werk en dus nul inkomen. In dit land zijn geen vangnetten als in Nederland.

Ook wordt de financiële hulp van Nepalese landgenoten die over de grens werken node gemist. Veelal gaat het om de laagstbetaalde baantjes in bv. India of het Midden Oosten, en ook dat werk is vervallen door deze wereldwijde crisis. Het toerisme, een cruciale inkomstenbron in het Himalaya-land, ligt volledig op zijn gat.

Inmiddels zijn er voedseltekorten, de prijzen zijn opgedreven, en de bevolking heeft geen geld. En dat terwijl het land net aan het opkrabbelen was van de desastreuze aardbeving van 2015.

Een groot aantal organisaties biedt (en bood altijd al) hulp aan Nepal. Voor een overzicht, zie: https://nepalfederatie.org/
Stichting Topaspiraties heeft afgelopen weken een donatie van € 1200 gedaan, die besteed is/wordt aan voedselhulp aan families in Kathmandu. Want juist in de hoofdstad is de situatie nijpender dan op het platteland, waar veel mensen hun eigen gewassen verbouwen.

Binnenkort een blog over de nadere besteding van dit geld.

0