rechtstreekse donatie!

Mooie initiatieven

Mooie initiatieven

Bij giro 555 is inmiddels ruim 21 miljoen euro aan donaties ontvangen. Via onze eigen Stichting Topaspiraties is de stand bijna 26.000 euro. Wat een prachtige bedragen. En wat een originele initiatieven! Zo werd bij Studio Dynamica in Deventer een yoga-sessie gedaan met 108 zonnegroeten voor Nepal. Op diverse plaatsen en op allerlei manieren is geld ingezameld. Eerder deze avond kwamen zes meiden uit ons dorp Okkenbroek de opbrengst van een inzameling afgeven. Hoe dankbaar en hartverwarmend is het om deze giften in ontvangst te nemen. Elke euro en dollar helpt!
Het geldbedrag voor de totaal benodigde noodhulp wordt inmiddels geschat op het gigantische bedrag van een paar miljard dollar. De Nepalese overheid gaat er van uit dat alleen voor het herbouwen van de 600.000 verwoeste huizen zo’n 2 miljard dollar nodig is (link naar artikel).

Ook in de bergen is inmiddels op alle plekken de hulp op gang gekomen. Van grote tot kleine, van lokale tot internationale initiatieven.
Binnen ons Gurla-team is de schade na de tweede beving op 12 mei een stuk groter; was bij de eerste beving alleen onze teamgenoot Ngima Geljen geraakt (zijn huis in Ghat bij Lukla verwoest), de tweede grote beving trof ook de huizen van onze twee andere Gurla-teamgenoten. Het theehuis van Dawa Finjok in Jorsalle (even boven Lukla) is ingestort en Chhiree’s huis in z’n geboortedorp Mera is zwaar beschadigd. Alle drie de mannen zijn inmiddels terplekke in Solo-Khumbu om te werken aan herstel. Chhiree is verder druk met het verdelen van zo’n 200 dekzeilen voor de daklozen in zijn buurt.

Het vreselijk getroffen Langtang-dal is sinds een paar dagen verlaten. Hier is de schade te groot. Iedereen is inmiddels geëvacueerd, met name naar het opvangkamp camp van de Yellow Monastery  in Kathmandu. Zie de foto die we namen tijdens ons bezoek op 5 mei, toen het kamp net ingericht was. Ook onze vriend Norbu Tamang, die tot het laatst in het dal wilde blijven voor de bergingsoperatie, is nu in dit kamp. De volgende fase breekt aan in het verwerkingsproces. Ieder doet op zijn eigen manier. Ik heb grote bewondering voor de veerkracht van het Nepalese volk, een voorbeeld.

P.S. Voor wie belangstelling heeft het boek Lopen over de grens – Great Himalaya Trail doorNepal aan te schaffen: in geval bestelling bij de auteur wordt tot 1 juli a.s. per boek € 10 gedoneerd aan noodhulp voor Nepal. Dus met de aankoop draagt u een steentje bij aan de wederopbouw van dit prachtige Himalaya-land.