rechtstreekse donatie!

NKBV-project Dudh Kund

NKBV-project Dudh Kund

Na de feestelijke opening van de medische post in Khastap (Solo-gebied) bezochten Katja Staartjes, Henk Wesselius en Chhiree Sherpa het NKBV-ondersteuningsproject daar vlak in de buurt, op de Dudh Kund trail. Deze tocht is vrij onbekend, maar ligt op nog geen 20 km westelijk van het bekende Lukla. Het pad loopt vanuit Thaksindo (3000 m) pal noordelijk naar het heilige Dudh Kund meer op 4670 meter hoogte. Elk jaar in augustus met volle maan bezoeken ca 3000 pelgrims dit prachtige meer aan de voet van de bergreuzen Karyolung en Numbur. Verder wordt het pad in de zomer veel gebruikt door tientallen herders met hun yaks, die er naar de zomerweiden trekken. Toeristen komen er slechts mondjesmaat: zo’n 500 per jaar, die het pad veelal heen en weer lopen. Een enkeling steekt over een pas van 4300 meter door naar Phakding (op de reguliere Everest-trail) in het Khumbu-dal. Een andere optie is vanuit Dudh Kund westelijk doorsteken naar het Numbur Circuit (wat wij deden).
Je hebt hier een tent nodig… maar wat is de wandeling naar het meer de moeite! Waanzinnige uitzichten op het Khumbu massief met o.a. Everest, Lhotse, Thamserku, Kantega en zo stil!

Op 3500 meter passeer je een kharka/kampeerplek (Sarkaripati); hier is een nieuw waterpunt aangelegd dankzij de financiele ondersteuning van de benefietavond van de NKBV in oktober 2015. Stichting Topaspiraties heeft hier nog wat geld bijgelegd om de volledige aanleg te garanderen. We bezochten ook de bron, die in het bos op een kleine 2 km afstand ligt. Met de hand is de hele waterleiding naar beneden aangelegd. Met 7 man is er 6 dagen keihard gewerkt om het tappunt te realiseren.
Als je vanuit het waterpunt verder omhoog loopt, dan passeer je de nieuwe NKBV-bruggen. Dit was het primaire ondersteuningsproject en blijkt een schot in de roos; de locals zijn de NKBV & donateurs zo dankbaar! Er zijn drie nieuwe betonbruggen aangelegd en met name tijdens de moesson is het voordeel van een veilige oversteek van de waterstromen groot. De bruggen liggen op 3900, 4000 respectievelijk 4100 meter in een geweldige bergomgeving. Ik kan het iedereen aanraden om deze tocht te lopen, een geweldige ervaring.