rechtstreekse donatie!

School Chharka Bhot (Dolpo)

School Chharka Bhot (Dolpo)

Inmiddels is besloten dat het resterende donatiegeld in kas (€ 2500) besteed wordt aan de school in Chharka Bhot, gelegen op maar liefst 4350 meter hoogte in Upper Dolpo. Het is een van de hoogst en meest afgelegen scholen in Nepal. Op onze tocht van 2018 maakte ik bovenstaande foto; er werd op dat moment buiten les gegeven.

De school in Chharka staat te springen om ondersteuning op gebied van schoolmiddelen. En er is praktisch niets als het gaat om sport-attributen. Verder is er de behoefte aan geïsoleerde lunchboxen. De school telt 70 kinderen, die uit de wijde bergachtige omgeving naar school komen lopen. Zij lunchen terplekke met hun meegebrachte eten, veelal boekweit/ aardappelen/ rijst met linzen. Door de thermoboxen kan hun eten warm blijven en is het hygiënisch en makkelijk mee te nemen. Het is geweldig dat wij deze kinderen en de school kunnen helpen dankzij de donaties die we ontvingen. Grote dank aan de donateurs, waaronder de organisaties Academie voor organisatiecultuur en Summiteers, en een paar trouwe sponsors.

Chhiree Sherpa heeft de aankoop en het transport geregeld en vandaag zijn 10 pakketten à 40 kilo per bus vertrokken vanuit Kathmandu naar Pokhara. Het betreft 70 lunchboxen en ruime hoeveelheden schoolmiddelen als papier, schriften, pennen, kleurstiften, scharen, potloden, gummen etc. Verder gaat het om voetballen, volleyballen, tennisballen, netten, badminton-sets, tafeltennis-sets en springtouwen. De vracht zal vanuit Pokhara doorgaan naar Jomsom en vervolgens per tractor over Biman Lojun La (4460 m) naar Santa. Vanaf daar gaat de tocht gedurende 3 à 4 dagen met ezels verder over de hoge pas Junben La (5550 m) naar Chharka Bhot. Binnenkort hopen we de school te bezoeken en e.e.a. met eigen ogen te aanschouwen.

N.B. Meer over het bijzondere gebied Upper Dolpo kun je lezen in het boek Lopen over de grens (pag 195-229), zie ook het kaartje op pagina 199.