Echografie Medische Post

Afgelopen dagen heeft Stichting Topaspiraties de medische post in Basa (2200 meter, Solo-gebied Nepal) kunnen voorzien van een echografie apparaat. En dit dankzij twee prachtige donaties van de afgelopen maanden, gedaan door Henk en Lia. In overleg met hen is het apparaat aangeschaft.

Een droom van de medische post is uitgekomen. Vanaf nu kan bij zwangere vrouwen uit de buurt een echo worden gemaakt. Het voordeel daarvan moge duidelijk zijn.
Met grote dank aan Henk & Lia! En niet te vergeten aan Chhiree Sherpa, die gezorgd heeft voor de bestelling en aflevering.

0

Meer duurzame energie

Afgelopen week bezochten Chhiree Sherpa en Jimi Tamang namens de Stichting Topaspiraties het dorp Kakani in het Helambu gebied. Als eerste werd het nieuwe huis geïnaugureerd van Maya Tamang en haar dochter Kanchen, dat inmiddels is voltooid (zie eerdere bericht van o.a. 26 december 2018).
Verder kon het tweetal, evenals een aantal andere families, worden verblijd met een degelijke zonnecel, een flinke accu, een mobiele lader en verlichting. Deze apparatuur kon worden gekocht met de donaties van de afgelopen tijd. Bij een drietal lezingen van Katja Staartjes (Kulturhus Holten, Rotary Veenendaal en Theater Philharmonie Haarlem) werd tezamen € 845,- euro gedoneerd. Met wat er in de stichtingskas resteerde kon totaal € 1.100,- worden overgeboekt.
Behalve de aankoop van bovenstaande elektra-voorzieningen, werd een flink aantal kasten aangeschaft ten behoeve van de Shree Palchok School in Kakani. Deze kasten worden met name ingezet in het schoolhostel aldaar. Dit hostel is opgericht na de aardbeving en inmiddels ingericht voor 80 leerlingen, die te ver weg wonen, dan wel sinds de aardbeving nog steeds geen goede woonvoorziening thuis hebben.

Dank aan alle donateurs!

0

Verlichten met WakaWaka

Afgelopen bezoek aan Nepal konden we opnieuw het leven van een aantal gezinnen verlichten en verrijken met zonnelampjes van WakaWaka. Het betrof gezinnen in Helambu, net ten noorden van Kathmandu en in het afgelegen, ruige en hoge Dolpo.
Geweldig om te zien hoe de lampjes direct werden ingezet; binnenshuis om beter te zien bij het koken en om huiswerk te maken. Buitenshuis, om op zoek te gaan naar de geiten.
In 2016 en 2017 konden we in samenwerking met partner Kathmandu Outdoor (via het prachtige principe Buy one = Give one) reeds vele gezinnen blij maken. Zie eerdere blogs op deze site.

WakaWaka heeft in 2018 een moeilijke periode achter de rug, maar is succesvol doorgestart. Gelukkig maar, want zij verlichten en verrijken met hun prachtige duurzame producten het leven van vele mensen op onze aardbol! Ook voor iedereen onderweg trouwens;)) Met de power+ heb je altijd een usb-lader bij de hand op zonne-energie!

Dat 2019 een licht en duurzaam jaar moge worden!

0

Warm douchewater

In oktober 2015 schonk Wim Brenkman en zijn Mera Peak klimteam een donatie die bijdroeg aan de herbouw van de Shree Palchok school in Kakani (Helambu). Afgelopen najaar wisselde Wim van baan en onze stichting mocht zijn afscheidscadeau ontvangen, een prachtig bedrag aan donaties.
Dit geld is besteed aan de aanschaf van twee nieuwe zonne-collectoren voor de school in Kakani. Het hostel telt zo’n 80 kinderen en er is 1 douche. De eerder geplaatste collectoren volstaan voor één warme douche per week voor zo’n 35 kinderen (zie blog van 2017). Met de plaatsing van de nieuwe collectoren kan elk kind voortaan wekelijks warm douchen. Waarbij aangetekend, dat er per douchebeurt zo’n drie kinderen tegelijk maximaal 5 minuten onder de waterstraal mogen staan… Waarmee maar weer duidelijk wordt hoe luxe wij het hebben in Nederland.
Grote dank aan Wim Brenkman en de donateurs. Eenzelfde woord van dank geldt voor iedereen die afgelopen jaar de Stichting Topaspiraties en daarmee Nepal heeft gesteund. Het werk daar gaat door!

0

Tandartsbezoek Basa

In november j.l. bracht tandarts Joost van Vlijmen een bezoek aan de medische post in Basa (Solo-gebied). Joost is tevens grondlegger van de Stichting Dhampus. Met deze stichting bundelden we de krachten om een nieuw gebouw te financieren, dat geopend werd in december 2016. Ook konden we een tandartsstoel en röntgenapparaat aanschaffen dankzij de donaties. Zie de eerdere blogs.
Joost wilde met eigen ogen het resultaat zien, en kijken wat er nog aan tandheelkundige hulp gewenst was. Zo kon hij een aantal patiënten behandelen en zorgen voor aanvullend instrumentarium. Hiermee is de medische post weer een stapje verder.

 

0

Grootse vooruitgang

Aanvullend aan het onlangse bezoek aan drie gezinnen in het Helambu-gebied, bezochten we ook de Shree Palchok School in Kakani (Helambu-gebied) waar we de laatste stand van zaken konden bewonderen. Wow, hier is prachtige vooruitgang geboekt!

De school werd in 2015 volledig verwoest en met onze stichting konden we helpen met een nieuw aardbevingsbestendig gebouw. Het betreft het witte gebouw in de onderstaande foto. In december 2015 waren we bij de feestelijke opening. Aanvullend konden we in 2017 bijdragen door de plaatsing van zonnecollectoren en de bouw + inrichting van een keuken. De collectoren zorgen voor warm douchewater, de keuken komt van pas voor het inmiddels opgezette ‘hostel’.
Waar in eerste instantie het witte gebouw werd ingezet voor onderwijs, wordt dit nu gebruikt als slaapruimte voor de 80 kinderen die hier in de ‘kost’ zijn.
De Zwitserse NGO Caritas heeft het mogelijk gemaakt dat er drie aanvullende grote gebouwen zijn gerealiseerd, waardoor de school nu uitstekend voorzien is. En zelfs heeft kunnen uitbreiden van 150 naar 200 leerlingen.

Fantastisch om het resultaat van alle inspanningen te kunnen bewonderen, en zo hartverwarmend te zijn ontvangen (met opnieuw een feestelijke happening)op deze school. De dank gaat uit naar alle donateurs!

0

Van Tijdelijk naar Nieuw

Onlangs waren wij (Henk Wesselius en Katja Staartjes) in Nepal en bezochten drie gezinnen in Helambu.
Als eerste Maya Tamang en haar dochter Kanchen. De aardbeving verwoestte het huis van het gezin en kort daarna overleed de vader des huizes. Moeder en dochter bewonen nog steeds het piepkleine tijdelijke onderkomen even voor Kakani. Het is fantastisch dat dankzij de grootse donatie die we via de Do Good Foundation ontvingen, binnenkort gestart kan worden met nieuwbouw voor dit tweetal.
In Kakani bezochten we verder Gyalbo Lama (zie onderstaande berichten van juli en sept) om kennis te maken en het nieuwe huis te bewonderen. Zo ook bezochten we Nima Sherpa in Tarkeghyang. Gezien de afgelegen ligging van het dorpje verloopt de bouw trager. De muren staan nu, het dak zit erop en het jonge gezin zal binnenkort het nieuwe huis betrekken.
Hartverwarmend om te ervaren hoe blij deze drie gezinnen zijn met de hulp vanuit onze stichting. Allemaal mogelijk gemaakt door de vele giften: dank aan alle donateurs!

0

Daadkracht

Ruim zes weken geleden maakten we geld over naar Nepal voor de bouw van een nieuw huis voor het gezin van Gyalbo Lama in het dorpje Kakani (2100 m) in het Helambu-gebied. Niet te geloven, maar de bouw is praktisch gereed. Niet eerder was er zo snel bouwresultaat van onze ondersteuning!

We gaan een en ander binnenkort zelf aanschouwen. Daarbij zullen we in hetzelfde dorp opnieuw de Shree Palchok school bezoeken, waar we kort na de aardbeving uitgebreide steun verleenden met de herbouw van een gebouw. Aanvullend steunden we de school in 2017 met een keuken en zonnecellen. Verder gaan we langs bij Ngima Lama in Tarkeghyang, die heeft kunnen herbouwen (in gang gezet feb 2018). Zie ook de eerdere blogs.

Dan is er een tweede heugelijk feit te melden: we ontvingen onlangs maar liefst € 5218,- van de Do Good Foundation, met de vraag of wij een herbouwbestemming kunnen geven aan het geld in Nepal. Wij gaan hiermee aan de slag. Grote dank aan deze collega-stichting. En natuurlijk aan de donateurs!

 

0

Hulp aan extra gezin

Dankzij de giften van de afgelopen maanden (zie de eerdere berichten van juni en juli), kon vandaag het mooie bedrag van 5500 euro worden overgeboekt naar Nepal. Hiermee kan een nieuw gezin worden ondersteund bij de herbouw van hun huis. Het betreft een familie in het dorpje Kakani, in het Helambu-gebied, waar Stichting Topaspiraties eerder de school ondersteunde.

Het eerdere huis van Gylbo Lama en zijn gezin (vrouw, zoon en schoondochter) werd in de aardbeving van 2015 volledig verwoest. Sindsdien werkt zoon Gyurmi Lama in het golfgebied om extra geld te verdienen. Dat is echter bij lange na niet genoeg voor een nieuw huis. De overige drie gezinsleden wonen derhalve nog steeds in een tijdelijk onderkomen van golfplaten.

Hoe dankbaar om dit gezin te kunnen helpen aan een eenvoudig nieuw huis!

0

Grote opbrengst trailrun

Zaterdag 7 juli liep Evert Heintz een ruim 73 km lange trailrun door de Zwiterse bergen: X-traversée van La Fouly naar het bekende Verbier met maar liefst 4900 meter stijgen en 4500 meter dalen.
Hij volbracht de trail in 17:05 uur, een uitstekende prestatie (temeer als nauwelijks geacclimatiseerde laaglander). Daarmee kwam hij als 395e binnen op een totaal van ruim 900 deelnemers. Gefeliciteerd Evert!
Tevens zorgde hij voor de prachtige opbrengst van 2090 euro voor Nepal via onze stichting, bijeen gebracht door ruim 50 donateurs (stand 25 juli). Heel veel dank voor alle giften!
En grote dank aan Evert, die dit alles mogelijk maakte. En voor de publiciteit van de afgelopen weken via social media en via o.a. radio Rijnmond en RTV Noord-Holland.
Meer info via Evert’s website en zijn Facebookpagina.

Per saldo heeft de stichting nu ruim 5000 euro in kas om te doneren in Nepal. We komen er in een paar weken op terug naar welke familie(s) dit geld gaat voor de (verdere) wederopbouw van hun huis.

0

Voortgang

We zijn blij te kunnen melden dat de bouw van de twee huizen in Nepal behoorlijk opschiet:
– de buitenkant van het huis in Basa (Solo-gebied) nadert zijn voltooiing. Bovenstaande foto dateert van half mei;
– bij de bouw van het huis in Tarkeghyang (Helambu-gebied) gaat het wat langzamer. Niet alleen is de aanvoer van materialen moeizaam, vooral zijn er nauwelijks bouwvakkers te vinden in dit zwaar getroffen gebied.
In september 2018 gaan Katja Staartjes en Henk Wesselius naar Nepal en zullen de familie in Helambu bezoeken, evenals de eerder gesteunde school in Kakani. Zij kunnen dan terplekke aanschouwen en horen hoe de situatie ervoor staat.
Dank voor alle donaties van de afgelopen tijd! Begin juni ontvingen we van een trouwe donateur voor de derde keer een bedrag van 1000 euro, geweldig! Verder hebben we vandaag (26 juni) de mijlpaal van 80.000 euro aan totaal ontvangen donaties bereikt, door een grootste donatie van maar liefst 2500 euro (!!) van Dick Bresser. Deze Nepal-liefhebber is met pensioen gegaan en ontving als afscheidscadeau van collega’s een groot aantal giften en vulde dit bedrag zelf aan. Dick is een bekende voor ons; in oktober 2015 beklom hij met een hecht team de Mera Peak. Het klimteam overhandigde terplekke 3775 euro.

Verder is klimmer/loper Evert Heintz op het moment zeer actief: hij doet op 7 juli aanstaande mee met een trailrun van 73 km in de Zwitserse Alpen van Verbier naar St-Bernard. Wij zijn verheugd dat hij met deze run geld inzamelt voor Nepal. Dank Evert, voor al je moeite! En dank aan de gevers; elke euro helpt nog steeds!
Voor wie wil doneren: dat kan via rekening NL 38 INGB 0009 3584 78  tnv.  Stichting Topaspiraties.

We inventariseren wat bovengenoemde families nog te kort komen voor de voltooiing van hun onderkomens. Op het moment (26 juni) hebben we zo’n 4000 euro in kas, wat waarschijnlijk ten goede zal komen aan beide families. In de loop van juli verwachten we hier helderheid over te geven.

Naschrift 30 juni: Noord-Holland Nieuws besteedt aandacht aan het initiatief van Evert Heintz.

 

0

Twee nieuwe huizen

In eerste instantie was in november j.l. het idee om de donaties van de afgelopen tijd (dankzij velen, o.a. via Yoga Dynamica en de Mondiavisueel benefiet-theatervoorstelling) aan te wenden voor de bouw van een keuken voor de school in Melamchigaon in Helambu. Uiteindelijk is hiervan afgezien: het benodigde bedrag was veel groter dan hetgeen we beschikbaar hadden, en er was geen enkele garantie dat de bouw daarna vervolgd zou kunnen worden. Aan alleen de fundering van een gebouw heeft niemand iets…
Daardoor is besloten de bestemming te veranderen: we hebben onlangs € 10.000 euro overgeboekt naar Nepal en dit is terecht gekomen bij 2 families, voor de bouw van een nieuw huis:


Ngima Lama Sherpa – Tarkeghyang (Helambu)

Een jong stel met een klein zoontje in het totaal verwoeste Tarkeghyang (2200 m). Wij hebben de desastreuze situatie zelf kunnen aanschouwen, toen we in januari 2016 langs de resten van dit dorp liepen. Toeval bestaat niet: we hebben toen precies met deze vrouw staan praten en haar zoontje was nog een baby. Deze familie heeft tot nu toe nog geen enkele steun ontvangen, en leeft nog steeds in een tijdelijk onderkomen. De bouw van hun nieuwe huis start nog deze maand (februari 2018) en zou in drie maanden moeten zijn afgerond.


Ramesh Karki – Basa (Solo)

Ramesh heeft met zijn vrouw vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Zij verbouwen wat eigen gewassen en Ramesh doet regelmatig werk op het land bij een wat grotere boer. Hun huis is deels verwoest: het dak lekt en de muren zitten vol scheuren. Hoewel het onveilig is om er te wonen, hadden ze tot nu toe geen andere keus. Het huidige huis zal worden afgebroken, en er wordt een nieuw huis opgebouwd. Er is inmiddels gestart met de nieuwbouw. In het dorp Basa ondersteunden we in 2016 met de herbouw van een medische post.

Beide gezinnen komen, nadat het huis gereed is, in aanmerking voor de overheidssteun van Rs 300.000 (ca € 2.500 ), die pas wordt uitgekeerd nadat een huis daadwerkelijk gereed is. Daarnaast dienen beide families zelf een paar duizend euro in te brengen, om de bouw van hun huis te bekostigen. Dat is een hele toer! Bijdragen die de komende tijd via onze stichting zullen binnenkomen, worden ingezet voor de verdere ondersteuning van de familie in het zwaar getroffen Tarkeghyang.

0

Opbrengst voor Nepal

Zaterdagavond 18 november leverde de benefietavond voor Nepal in een uitverkocht Theater aan de Slinger maar liefst 5800 euro op!
Grote dank aan alle aanwezigen en daarmee donateurs. Deze mooie opbrengst was mogelijk dankzij het theater die de zaal ter beschikbaar stelde, Mondiavisueel die alles in eigen tijd organiseerde en via bijdragen in de kosten door twee partners van Mondiavisueel: reisorganisatie Snow Leopard Adventures en Zwerfkei. Tot slot waren er contante donaties in het busje en doneerde BlueGreens een deel van de opbrengst van de terplekke verkochte thee, waarmee het eindbedrag op 5800 euro uitkwam.
Dit bedrag zal ten goede komen aan een nieuw project van de Stichting Topaspiraties: de verdere wederopbouw van de kostschool in Melamchigaon (Helambu), en wel specifiek voor de bouw van een nieuwe keuken en eetzaal voor zo’n 200 leerlingen. In geval er andere partijen zijn die interesse hebben om samen te werken voor dit project houden we ons aanbevolen, want hiervoor zijn aanvullende middelen noodzakelijk. De individuele donaties die wij afgelopen tijd mochten ontvangen, komen dan ook goed van pas! Ook daarvoor veel dank, mede namens Nepal!

0

Schilderijen en Nepalese thee

De benefietvoorstelling voor Nepal die op 18 november plaatsvindt in theater aan de Slinger in Houten is inmiddels uitverkocht. Dat is goed nieuws! Behalve voor degenen die nog een kaart zouden willen bemachtigen;)) Excuus!

Voorafgaand, in de pauze en na afloop is het boek Lopen over de grens te koop, het verslag in woord en beeld van de Great Himalaya Trail door Nepal.
Verder staat Bluegreens met een tafel vol (h)eerlijke Nepalese thee. Ook is het mogelijk om een vijftal olieverfschilderijen van Sonja van Wijlick te bewonderen, waarop Nepalezen treffend in beeld zijn gebracht. De schilderijen zijn tevens te koop. We zijn zeer verheugd en vereerd dat 50% van de opbrengst ten goede komt aan Stichting Topaspiraties, indien op deze avond een doek wordt verkocht.

Op een Facebook Post van organisator Mondiavisueel zijn de vijf doeken nu reeds te bekijken.
U kunt de kunstschilderes bereiken via: svwijlick@home.nl

 

0

Benefietlezing Nepal 18 nov

Bergbeklimmer Katja Staartjes verzorgde begin 2017 een zestal theatervoorstellingen in samenwerking met Mondiavisueel. Een prachtige presentatie met beeld, film en muziek over de Great Himalaya Trail door Nepal. Een 2000 km lange tocht die zij maakte samen met Henk Wesselius en Chhiree Sherpa. De presentatie sloot af met haar persoonlijke ervaring van de aardbeving en de wederopbouw van het land.

Op zaterdagavond 18 november volgt een herhaling van deze voorstelling, in theater Aan de Slinger in Houten. De lezing wordt opnieuw georganiseerd en mogelijk gemaakt door Mondiavisueel (Jan Roeleveld). De kaartopbrengst komt praktisch volledig ten goede aan de verdere wederopbouw van Nepal, aangezien alle betrokkenen belangeloos meewerken.

Meer info en kaarten bestellen via Mondiavisueel danwel rechtstreeks via het Theater.

0

Zonne-energie op school

Eind september hebben we via de Stichting Topaspiraties een klein project kunnen realiseren op de Shree Palchok School in Kakani (Helambu-gebied).
Er zijn zonnecellen geplaatst voor electriciteit. Niet alleen duurzaam, maar vooral fijn wanneer de reguliere elektriciteit het laat afweten, wat nogal eens voorkomt.
Verder is er een zonneboiler geplaatst zodat de kinderen die wonen op het schoolterrein, warm kunnen douchen. Heerlijk natuurlijk, op 2000 meter hoogte met de komende winterseizoen voor de deur!
Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de donaties die zijn gedaan tijdens de Mondiavisueel-lezingen van afgelopen voorjaar (2805 eur0). Dank voor alle giften!

0

Grootse donaties zomer 2017

Het fantastische bedrag van 1468 euro is geschonken aan onze stichting in het kader van ‘Loes Staartjes 50 jaar’. Grote dank aan Loes, Studio Dynamica en iedereen die heeft gedoneerd!
Voor achtergrond-info: zie de twee nieuwsbrieven van Studio Dynamica van juli 2017.
Verder ontvingen wij via de verjaardagsviering van Ingrid Nijenhuis het prachtige bedrag van 500 euro.
Dat maakt dat we op dit moment bijna € 5000 in kas hebben voor een nieuwe besteding. Pas in het najaar, na de moesson, zal deze besteding z’n beslag krijgen. Ook kunnen we dan de opbrengst van de benefietlezing via Mondiavisueel hieraan toevoegen.
Info benefietlezing 18 nov (Houten): via de website van organisator Mondiavisueel.

Sowieso zou de school in Kakani (Helambu) nog wat ondersteuning kunnen gebruiken. Maar eigenlijk zijn we op zoek naar een klein separaat project in Langtang (of Helambu), direct gerelateerd aan de aardbeving. Ook omdat er na de eerdere Mondiavisueel lezingen zo massaal gedoneerd werd na het zien van de heftige beelden van Helambu en met name Langtang. We houden ons aanbevolen voor suggesties.

0

Giften via lezing Katja

In het voorjaar van 2017 verzorgde Katja Staartjes een zestal theatervoorstellingen in samenwerking met Mondiavisueel. Een prachtige presentatie met beeld, film en muziek over de 2000 kilometer lange voettocht die zij maakte samen met Henk Wesselius en Chhiree Sherpa door Nepal.
Totaal bezochten bijna 1200 mensen de theaterlezing. Via het donatiebusje van de stichting is totaal 2805 euro aan giften ontvangen via de bezoekers. Een groots bedrag, heel veel dank aan alle donateurs!
Wie de voorstelling gemist heeft: op zaterdagavond 18 november volgt een extra benefietvoorstelling in theater Aan de Slinger in Houten. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan de verdere opbouw van Nepal. Meer info en kaarten via de pagina van Mondiavisueel.

Meer weten over de Great Himalaya Trail door Nepal?
– bezoek de expeditie-website
– lees het boek ‘Lopen over de grens’
– beluister de podcast van de Correspondent.

0

Keuken gereed in Kakani

Hier een update van de besteding van onze laatste gelden in Kakani (Shree Palchok school, Helambu) bij de opstart van een ‘hostel’ voor leerlingen zonder fatsoenlijk dak boven hun hoofd.
De keuken is klaar; een tijdelijk onderkomen en potten, pannen en servies zijn aangeschaft. Op 26 april wordt het hostel feestelijk geopend, waarna de volgende dag het nieuwe schooljaar aanvangt.
Zo’n 30 leerlingen zullen voortaan verblijven in de nieuwe kostschool. De slaapruimtes worden ingericht in 2 à 3 klaslokalen in het witte aardbevingsbestendige gebouw dat vorig jaar met onze hulp kon worden gebouwd. De lessen kunnen vanaf deze week namelijk worden gegeven in 3 nieuwe prachtige gebouwen: deze zijn gebouwd met hulp van de Zwitserse stichting Karitas.
De school is nu echt gereed en klaar voor de toekomst!

0